Blog Post

Inkt

ingeborg Laninga • mrt. 23, 2020

Je kunt er áltijd nog een hond van maken

Met inkt kun je op heel veel verschillende manieren tekenen. Je kunt met inkt heel precies werken met harde scherpe lijnen en details toevoegen, of juist heel vrij met losse penseelstreken die je met water "uitwast" tot lichte vlekken. Je kunt allerlei structuren tekenen met inkt waardoor je verschillende 'stofuitdrukking' kunt weergeven. Met inkt is je eigen unieke handschrift zo mooi zichtbaar. In mijn atelier werk ik meestal met Oost-Indische inkt, dit is een zwarte inkt die bestaat uit deeltjes koolstof (roet). Inkt is heel definitief en eenmaal opgedroogd is inkt niet meer met water te vervagen. Er zijn ook gekleurde inkten. Ik gebruik altijd een kladpapiertje als ik met inkt werk, naast mijn werk. Dit om tijdens het tekenen te testen hoeveel inkt er aan mijn pen zit en om met water wat verschillende grijstonen aan te maken. Heb je eenmaal een vlek of spetter? Niks aan te doen! Inkt is superdefinitief. Maar: je kunt van elke vlek nog altijd iets maken, toch?
Inkt. Als je een vlek of spetter maakt, dan is daar niks meer aan te doen. Of wel? Nou ja, deze opdracht heet niet voor niks: "je kunt er altijd nog een hond van maken". Dus lekker tekenen met die inkt, en een spetter, foutje of vlek hoort er gewoon bij! Daardoor zie je dat het handwerk is en met inkt getekend is!

OPDRACHT 1

Nodig: 
Aquarelpapier / stevig tekenpapier, Inkt & kroontjespen (of fineliner) en de krant 
Teken zelf leuk nieuws in de krant! Krantenpapier tekent echt lekker. Het absorbeert de inkt goed. Gewoon over de tekst en afbeeldingen heen tekenen wat in je opkomt.
En weet je niet wat? Een Waalbrug past overal.Of: je kunt er áltijd nog een hond bij maken....)

OPDRACHT 2

Nodig: 
Aquarelpapier / stevig tekenpapier, pen, inkt, water, penseeltje
Bij een inkttekening vormen de harde zwarte lijnen een mooi contrast met de zachte vlekken in verschillende grijstonen, als je de nog natte inkt met een penseeltje "wast". Je kunt ook tekenen door lijnen te zetten met het penseeltje. Je dipt het penseeltje direct in het inktpotje en je krijgt mooie ronde (dikkere) lijnen, terwijl je met het pennetje meer harde krassen tekenent. Probeer eens 'niks' te tekenen, alleen maar lijnen en vlekken. En laat je daarna inspireren door wat je ziet en ga daar op door. Zo ontstaan er vanzelf landschappen, mensfiguren, dieren, bloemen, etc.
Inkt is n

OPDRACHT 3

Nodig:
Aquarelpapier (of wat stevig tekenpapier), Pen & Inkt, penseeltje & Water, Aquarelverf (of verdunde acrylverf of gouache)
Blijf nog even bij het 'niks' en laat een soort van landschapje ontstaan. Hiervoor heb je wat dieptesuggestie nodig. Dit bereik je door bijvoorbeeld een grote donkere vorm op de voorgrond te zetten (repoussoir-efect) en richting de horizon de tonen en/of kleuren wat te verzachten (atmosferisch perspectief). Je creeërt zo hele leuke 'abstracte' landschapjes.

OPDRACHT 4

Nodig: 
Aquarelpapier / stevig tekenpapier, Pen & Inkt, eventueel verf
Deze keer oefen je met arceringen. arceringen zijn in een vlak dicht naast elkaar geplaatste strepen, meestal schuin en evenwijdig aan elkaar, om schaduw of reliëf te suggereren. Als je de lijntjes dicht tegen elkaar plaatst ontstaat er een donkere toon en als je de lijntjes verder uit elkaar plaatst ontstaan er andere grijswaarden. Hierdoor kun je een zekere mate van ruimtesuggestie weergeven. 
Probeer eens de volgende arceringen uit: 
1. plaats alle lijnen horizontaal
2. plaats alle lijnen verticaal
3. gebruik allerlei lijnsoorten doorelkaar
4. plaats kruisarceringen
Share by: