Blog Post

natekenen van een foto

ingeborg Laninga • mrt. 23, 2020

Tekening in 4 donkertes

natekenen van een foto
Voordat ik een schilderij schilder, maak ik verschillende studies. Dit is er een van: teken je onderwerp in (ongeveer) 4 donkertes. Verdeel je onderwerp in het meest donker, donker, midden, licht en wit. In dit voorbeeld is mijn onderwep een portret, maar het kan met elk onderwerp (zolang er maar wat contrast te zien is) waarvan jij zin krijgt het te tekenen of te schilderen.
Deze studie naar licht-donker tinten geeft je veel informatie om je schilderij goed op te bouwen, want je laat alle details achterwege. Het gaat nu alleen om de grove vorm en hoe donker (of licht) deze vorm is. Bij het schilderen begin je ook eerst met de grove partijen licht-donker en werk je vaak van donker naar licht en vervolgens van grof naar details. Maar daarnaast levert het ook gewoon een gave tekening op.
Vraag jezelf bij deze opdracht steeds af: Welke vorm heeft de schaduw die je ziet en hoe donker is dit ten opzichte van de rest? Kleur vervolgens alles in de juiste licht-donker waarde in. Het helpt je om een beetje door je oogharen te kijken (of zet je bril af!).

tonen
Nodig:
Tekenpapier, gum of kneedgum, potlood (2B en/of 4B), foto (liefst uitgeprint in zwart wit)

1. Maak een ladder van zwart - donkergrijs - middengrijs - lichtgrijs - wit
2. Teken je onderwerp na (of gebruik de doordruk techniek). 
3. Gebruik het zachte potlood (4B of hoger) en begin met het aangeven van het allerdonkerste. 
4. Hierna teken je de vlakken die het lichtste zijn en gum wat écht wit is uit
5. Kleur vervolgens je midden en je donkere partijen

Variatietip:
- doe dezelfde opdracht maar dan met kleurpotlood. Je kunt van 1 kleur met verschillende tinten werken. Of je pakt voor elke licht-donker waarde een kleurtoon die hierbij past (zo is geel lichter van toon dan paars).
- doe deze opdracht met Pen & Inkt
- maak snelle studies in deze tonen, niet van een foto maar van iets in de ruimte (tekenen naar waarneming). Knijp je ogen wat toe, zodat de details verdwijnen en je het licht-donker contrast beter ziet.
Share by: