Blog Post

Zelfportret lijntekening

Ingeborg Laninga • mrt. 19, 2020

Van lijntekening naar expressionistisch portret

Nodig: spiegeltje, potlood (2b en/of 4b), tekenpapier

Bekijk jezelf eens goed in de spiegel en teken wat je ziet. Kijk niet (of zo min mogelijk) op je papier, maar kijk in de spiegel en probeer écht te tekenen wat je ziet. Verzin niks, maar laat je potlood vertalen wat je ogen zien. Laat pas los als je klaar bent. Dit heet 'de blinde contourtekening'. 
Het is een hele goede oefening voor je waarneming en levert vaak expressieve lijntekeningen op. 

Als je een aantal schetsen hebt gemaakt kies je er een uit en teken je licht-donker. Ook nu is het handig om in de spiegel te kijken hoe het licht valt. Al is het doel niet om het zo realistisch mogelijk over te nemen, het helpt je toch meer uitdrukking aan je tekening te geven. Zo ontstaat er tekening met plasticiteit.. 
Door je vlakke lijntekening in te vullen met licht-donker werking ontstaat er plasticiteit die erg vervreemdend werkt. Je tekening heeft een zeer expressionistische uitstraling. Maak hier gebruik van! Maak je portret éxtra verdrietig, blij, wanhopig of verward. Héérlijk om te doen en je gevoel lekker aan te zetten, vooral als je even minder lekker in je vel zit. .... kun je in iedergeval lachen om je tekening.

variatietip:
- gebruik een ander onderwerp, je huisdier, een huisgenoot of een voorwerp waar je wat 'gevoel' in kan leggen
- werk de lijntekening uit met andere materialen, zoals inkt, aquarelverf, koffie (!), krijt of mix alles
- maak ook eens een "realistisch" zelfportret te maken met behulp van de spiegel. Het is hardstikke moeilijk, maar heel veel gedaan door kunstenaars bij gebrek aan model.
Er is veel te vinden op bijvoorbeeld pintererst over 'lijntekeningen' en 'blinde contour' tekeningen. Kijk ook eens bij kunstenaars als Egon Schiele. Een duidelijk voorbeeld waarbij de zeggingskracht van zijn tekening vergroot door de directe tekenstijl en gebruik van zijn lijnen.
Share by: